#Lukáš Kovanda, Ph. D.

Ovoce zdražuje nejvíce za posledních minimálně deset let

17. června 2020
Šampionem v tempu zdražování jsou letos kiwi, mango, mandarinky a limetky.

Letos v květnu zdražilo ovoce nejvýrazněji za celé období minimálně od začátku roku 2010. Jeho tuzemští pěstitelé hlásí o 91,3 procenta vyšší ceny než loni v květnu. Ceny jsou tedy takřka dvojnásobné. Současně citelně zdražuje většina dováženého ovoce.

Zdražování navíc pokračuje i nyní v červnu, jak plyne z dat Státního zemědělského intervenčního fondu. „Přeborníkem“ ve zdražování jsou kiwi, mango, mandarinky a limetky. Tyto druhy ovoce velkoobchodně zdražily jen během letošního roku, od začátku ledna do začátku června, o 109,2 procenta, resp. 84,2 procenta, resp. 79 procent, resp. 75,7 procenta (viz tabulka níže).

Naplno se ukazuje, jak příliš je ovocnářství v celé Evropské unii, nejen v ČR, závislé na zahraničních pracovnících, třeba z balkánských zemí, Ukrajiny nebo severní Afriky. Kvůli horší propustnosti hranic, způsobené koronavirem, se letos těchto pracovníků nedostává. Musí se zapojit domácí obyvatelstvo, které je zpravidla citelně dražší a v řadě případě méně pracovně zdatné a výkonné. Sklizeň tak trvá delší dobu – je tedy „dražší“ časově – a k tomu je samozřejmě dražší finančně. To se pak promítá i do cen,  velkoobchodní a následně maloobchodních, u nás i v zahraničí.

Ruční práce sběračů a dalších pracovníků, kteří ovoce sklízí, je zatím jen obtížně nahraditelná technologiemi. Existují sice rybízové kombajny či setřasače višní či švestek určených k pálení, avšak návratnost těchto strojů je slabá. Běžní spotřebitelé, a tedy i obchodní řetězce navíc pochopitelně – a stále intenzivněji – tlačí na to, aby bylo prodávané ovoce co nejčerstvější. Čerstvost na pultu si ovšem žádá ruční práci v sadu či zahradě. A je nenahraditelná například pro sklizeň jablek či meruněk.

Ceny ovoce tak zůstanou na poměrně vysoké úrovni minimálně po celý letošní rok.

Dovoz, velkoobchodní cena Cena za 1 kg v Kč
Začátek ledna 2020 Začátek června 2020 Zdražení v %
Kiwi volné 35,7 74,7 109,2
Mango 22,9 42,2 84,3
Mandarinky 32,4 58 79,0
Limetky 56,8 99,8 75,7
Jablka Granny Smith 32,1 54,2 68,8
Jablka Gala 22,9 35,2 53,7
Hrušky 28 42 50,0
Kiwi kusové (1 ks) 5,7 8,2 43,9
Pomeranče 22,7 29,6 30,4
Jablka Golden Delicious 22,1 28,4 28,5
Citrony 33,7 42,9 27,3
Grapefruity červené 27,5 32,1 16,7
Avokádo 21,9 24 9,6
Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda, Ph.D., je český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom CZECH FUND. Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze.
Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace.

Více o mně

Odebírejte ekonomické komentáře