#Lukáš Kovanda, Ph. D.

Nejen zelenina… ceny v živočišné výrobě rostou nejvíce v historii ČR

28. února 2023
Jde o další tlak na ČNB, aby zvedla úroky, neboť takhle masivní růst výrobních cen nikdo z expertů nečekal.

Výrobní ceny se v Česku příliš neuklidňují. V lednu jejich meziroční růst suverénně překonal všechny expertní odhady, činil 19 %. Experti oslovení agenturou Bloomberg ve střední hodnotě čekali 14,6 %.

Dramaticky vyšší oproti odhadům expertů je pak meziměsíční dynamika výrobních cen. Ta činí 5,8 %, což je druhý nejvyšší údaj v historii novodobé ČR od roku 1993, zatímco experti čekali jen dvouprocentní nárůst.

Růst výrobních cen v nemalé míře předznamenává růst cen spotřebních, proto dnešní čísla zesilují tlak na ČNB, aby zvedla úrok, ač tak zřejmě neučiní.

Důvodem růst výrobních cen je hlavně vzestup cen energií meziročně o 34 %, růst cen elektřiny o 36 %, uhlí o 82 % a vody o 16 %. Více rostly cen zemědělských výrobců než výrobců průmyslových. Zemědělci svoji produkci meziročně zdražili o 25,5 %, kdežto průmyslníci o 19 %. Zemědělci zdražovali v oblasti rostlinné produkce hlavně zeleninu a brambory, meziročně o zhruba 40 %.  Historicky nejvýrazněji vzrostly ceny v živočišné výrobě, o skoro 38 %, například vejce jsou meziročně dražší o takřka 83 %.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda, Ph.D., je český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze.
Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace.

Více o mně

Odebírejte ekonomické komentáře