#Lukáš Kovanda, Ph. D.

Češi konzumují o pětinu více čokolády než před deseti lety, stále častěji vyhledávají její hořkou variantu

7. července 2020
Spořádají čtyřikrát více čokolády než průměrný obyvatel Afriky, velmoci kakaa.

Češi konzumují více a více čokolády. V roce 2018, za který jsou k dispozici nejnovější zveřejněná data, spořádali podle ČSÚ 2,7 kilogramu čokolády, takřka o pětinu více než ještě v roce 2009. Další 3,7 kilogramu pak v roce 2018 zkonzumovali v podobě čokoládových cukrovinek. Aby toho nebylo málo, rovnou o padesát procent mezi lety 2009 a 2018 v ČR narostla spotřeba kakaového prášku. Zvláště oblíbená je v posledních letech hořká čokoláda, která jej zdravější. Za růstem spotřeby čokolády stojí postupné bohatnutí Čechů a možnost dopřát si poměrně luxusní potraviny, stejně jako právě rostoucí přesvědčení, že zejména hořká čokoláda je ještě poměrně zdravým pamlskem.

Takřka dvě třetiny kakaových bobů, které se rok co rok ve světě sklidí, pocházejí z Afriky. Jenže průměrný Afričan z toho nic moc nemá, v průměru zkonzumuje ročně takřka čtyřikrát méně čokolády. Kakaové boby, které se v Africe sklidí, se totiž zhusta vyvážejí  do zemí s vyšší kupní silou, třeba právě do Evropy, kde se z nich teprve čokoláda vyrábí. Jen v roce 2018 bylo z jediné africké země, Pobřeží slonoviny, vyvezeno do Evropy přes milion tun kakaových bobů.

Zvláště v tropických oblastech Afriky ostatně čokoláda není příliš praktickou pochutinou. Zdaleka ne každý tam disponuje chladničkou, jež by lahůdku v poměrně vysokých teplotách uchránila před znehodnocením v podobě roztečení. Ve výsledku tak Afrika konzumuje jen asi pět procent celosvětově spotřebované čokolády – navzdory tomu, že se na jejím území vyrobí zhruba 65 procent kakaa, klíčové ingredience pro výrobu čokolády.

Globální velmocí ve spotřebě čokolády je Evropa, zodpovídající za zhruba polovinu celosvětových tržeb za čokoládu. Z jednotlivých zemí dominují Švýcaři, Němci a překvapivě Litevci. Severní Amerika je mezi světadíly druhá, s poměrně velkým odstupem – má podíl na globálních tržbách zhruba pětinový.

Hořká čokoláda je poslední dobou „hitem“ celosvětově. Trh s ní má podle odhadů růst v příštích letech globálně tempem zhruba devíti procent ročně, zatímco celosvětový trh s veškerou čokoládou má růst tempem jen zhruba třetinovým, kolem tří procent ročně.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda, Ph.D., je český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze.
Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace.

Více o mně

Odebírejte ekonomické komentáře