#Lukáš Kovanda, Ph. D.

Káva je nejdražší do roku 1977, zdraží i „kafe“ v kavárnách. Pozor na zmenšování balení kávy v obchodech

28. listopadu 2024

Termínové kontrakty na kávu arabica dnes na newyorské burze vystoupaly na nejvyšší úroveň od roku 1977. V letošním roce přidaly už takřka sedmdesát procent. Stěžejním důvodem dramatického nárůstu je obava z nedostatku kávy v důsledku špatné sklizně kávových zrn. Obavu tedy ve své podstatě stupňují letošní teplotní extrémy a či extrémně silné deště v zemích typu Brazílie nebo Vietnamu, které globálně představují dvě hlavní pěstitelské velmoci. Tyto extrémy ničí úrodu, což ohrožuje celkovou světovou produkci kávy. Vývoj cen na burze tuto obavu odráží.

Zdražují obě základní varianty kávy, tedy jak robusta, tak arabica. Robusta k dnešku přidává na londýnské burze za letošek dokonce 85 procent.

Burzovní cena kávy se s jistým zpožděním, způsobeným například využitím či doprodejem zásob pořízených ještě za nižší cenu, promítne i do spotřebitelských cen v obchodech, kavárnách či restauracích.

Zdražování už oznámila například švýcarská společnost Nestlé, tedy světová jednička ve zpracování kávových zrn a v související produkci. Nestlé také bude zmenšovat velikost balení či gramáž svých výrobků, jako je Nespresso nebo Nescafé. Zmenšování balení bez odpovídající snížení ceny je také formou zdražování, jež se označuje jako „smrskflace“.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda, Ph.D., je český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze.
Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace.

Více o mně

Odebírejte ekonomické komentáře