#Lukáš Kovanda, Ph. D.

V Česku se loni vyrobil rekordní objem zmrzliny, poprvé v historii přes 50 milionů litrů. Po přepočtu na hlavu deklasujeme Slováky, na Belgičany nemáme

27. srpna 2019
V Česku se díky ekonomické prosperitě posledních let rekordně daří výrobě zmrzliny. Podle nově zveřejněných údajů Eurostatu se loni v ČR vyprodukovalo bezmála 51 milionů litrů oblíbené ledové pochoutky.

Jedná se o historický rekord za celé období samostatné ČR od roku 1993. Dosud rekord držel rok 2004, kdy produkce dosáhla takřka 46 milionů litrů. Předloni se vyrobilo více než 44 milionů litrů zmrzliny.

V loňském roce výrobě zmrzliny částečně nahrávalo také nadmíru teplé počasí, které umocňuje poptávku po ní. Extrémně teplé počasí se již letos neopakuje, tudíž je otázkou, zda se rekord podaří překonat. Spotřeba domácností ovšem zůstává nadále poměrně vysoká, což hovoří spíše pro další překonání rekordu. Domácnosti jsou navíc stále ochotné výrazně své výdaje navyšovat za zboží, které nutně nepotřebují. Zmrzlina je příkladem právě takového zboží, ačkoli v potravinářském segmentu pozorujeme letos slabší nárůst spotřeby než v některých jiných segmentech.

Pro letošní překonání rekordu hovoří ale i skutečnost, že vliv teplého počasí nelze přeceňovat. Loňská vlna veder zasáhla podstatnou část Evropy, a přesto produkce zmrzliny v zemích jako Francie, Německo nebo Itálie meziročně klesla. Mimochodem, uvedený trojlístek zemí vévodil předloni i loni EU v celkové produkci zmrzliny. V Německu se loni vyrobilo takřka 494 milionů litrů, ve Francii přes 450 litrů a konečně v Itálii 435,5 milionů litrů. Zvláště markantní byl z těchto tří zemí loni meziroční pokles produkce v Itálii, kde vyrobilo o zhruba 66 milionů tun zmrzliny méně než v roce 2017.

Po přepočtu na obyvatele je pořadí úplně jiné. Vede Belgie, kde se loni vyrobilo 18,3 litrů zmrzliny na hlavu, následuje Estonsko a Litva s 15,4, resp. 15,1 vyrobenými litry na obyvatele (viz tabulka níže). Česko je dle produkce zmrzliny na hlavu v rámci EU šestnácté, s 4,8 litry na hlavu. To je v rámci EU podprůměrný výsledek, jelikož v EU se loni vyrobilo zhruba 6,2 litru zmrzliny na obyvatele. ČR si však vede výrazně lépe než Slovensko, kde loni vyprodukovali pouze 0,03 litru zmrzliny na hlavu. V rámci zemí Visegrádské skupiny ale Česko zaostává jak za Maďarskem (loni 6,7 litru zmrzliny na hlavu), tak Polskem (loni 6,3 litru na hlavu).

Kde v EU se loni vyrobilo nejvíce zmrzliny na obyvatele (v litrech):

  1. Belgie                        18,3
  2. Estonsko                  15,4
  3. Litva                          15,1
  4. Švédsko                    9,7
  5. Chorvatsko              8,6
  6. Finsko                        7,2
  7. Itálie                           7,2
  8. Francie                      6,7
  9. Nizozemsko             6,7
  10. Maďarsko                 6,7
  11. ČR                               4,8

EU                                          6,2

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda, Ph.D., je český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze.
Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace.

Více o mně

Odebírejte ekonomické komentáře