#Lukáš Kovanda, Ph. D.

Povinná zavíračka v osm večer, která platí od zítřka, připraví restaurace v ČR o miliardu korun týdně

8. prosince 2020
Pro některé z nich půjde o "poslední kapku".
Tržby gastronomických zařízení v ČR se za běžných podmínek pohybují průměrně kolem 500 milionů korun denně. V loňském roce zákazníci utratili v restauracích, hospodách, kavárnách a dalších pohostinských provozovnách celkem zhruba 180 miliard korun, jak vyplývá z údajů Eurostatu.

Od zítřka budou muset tyto podniky zavírat opět v osm hodin večer, a nikoli tak jako ještě dnes, tedy až v deset hodin večer. Vláda totiž opětovně zpřísňuje protipandemická opatření.

V těchto dnech restaurace utrží denně průměrně 300 milionů korun. Návštěvnost je totiž nyní na zhruba 60 procentech běžného stavu.

Zítřejší zkrácení provozní doby však znemožní návštěvu pohostinského zařízení večerním hostům, přičemž od ní odradí i hosty podvečerní. Tržby zařízení tak klesnou na zhruba třetinu běžného stavu.

Jinými slovy, gastronomické podniky v ČR nebudou přicházet o průměrně 200 milionů korun denně jako ještě v těchto dnech, ale o zhruba 340 milionů denně.

Rozhodnutí vlády zkrátit otevírací dobu restaurací tak pohostinské provozovny po celé ČR připraví dodatečně v průměru o 140 milionů korun denně v porovnání se stavem, jaký panuje ještě dnes. To je takřka miliarda korun týdně. Řadě restaurací se tak nevyplatí otevřít, i když budou mít možnost do osmé večerní prodávat přes výdejní okénko. Pro některé jiné tento zásah vlády může být až likvidační, onou příslovečnou „poslední kapkou“.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda, Ph.D., je český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze.
Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace.

Více o mně

Odebírejte ekonomické komentáře