#Lukáš Kovanda, Ph. D.

Hospody či restaurace přijdou o zhruba dvanáct miliard korun. Vláda totiž zakazuje do nich večer chodit

12. března 2020

Vláda dnes vyhlásila nouzový stav kvůli výskytu koronaviru. V jeho rámci nebude možné od zítřka navštěvovat po osmé hodině večerní stravovací provozovny, tedy hospody, restaurace, kavárny a další podobná zařízení. Dohromady tak provozovatelé těchto podniků přijdou o zhruba dvanáct miliard korun na tržbách, které by za normálních podmínek od svých hostů inkasovali.

V roce 2019 totiž lidé v ČR utratili za stravování mimo domov historicky rekordní sumu více než 175 miliard korun, jak plyne z výpočtu na základě údajů Eurostatu za rok 2018.

V restauracích, kavárnách, po hospodách a v dalších veřejných stravovacích zařízeních nechali lidé v ČR v roce 2018 přes 168 miliard korun. Vzhledem k makroekonomickému vývoji v loňském roce, zejména vzhledem k citelnému růstu cenové hladiny v oblasti stravování a vzhledem k velmi svižnému růst růstu mezd, ale i spotřebitelských výdajů, lze předpokládat, že v roce 2019 útraty Čechů v restauracích překonaly rekord roku 2018, když tedy právě přesáhly úroveň 175 miliard korun.

Měsíční výpadek v tržbách v letošním roce lze tedy na základě odhadnout na 12 miliard korun. Návštěvnost stravovacích zařízení se sníží nejen z důvodu vládního zákazu, ale částečně také v denní době, pro niž zákaz platit nebude, neboť lidé se budou obecně méně pohybovat ve veřejných prostranstvích, práci budou vykonávat velmi frekventovaně na bázi takzvané „home office“ a obecně se z hygienických a zdravotních důvodů budou zdráhat veřejná stravovací zařízení vůbec navštěvovat.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda, Ph.D., je český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom CZECH FUND. Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze.
Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace.

Více o mně

Odebírejte ekonomické komentáře